Resident Evil 6 Won’t Launch, High CPU Usage

Posted: June 2, 2014 in Games, Technoloy
Tags: , , , , , ,

I’ve had RE5, RE6, RE:Revelations and a bunch of other games I bought through Steam for a while, and have been happily killing off the mutated and the undead every chance I get.

This weekend, though, RE6 wouldn’t start. It would just show a blank screen where there used to be the loading cues. It would stay like that for a while, unresponsive except for the ALT+CTRL+Delete salute. I’ve been able to launch Task Manager this way and found the RE6 process eating up all available CPU, which explains the unresponsiveness.

The Issue:

My laptop comes with two display adapters – the built in HD4000 and a secondary discrete card NVIDIA GeForce GT 740m. On Device Manager, I saw that there’s a yellow exclamation icon plastered on the 740m. Uh oh, trouble. Opening the device’s properties, Windows offered this explanation:

Windows has stopped this device because it has reported problems. (Code 43)

Some useful information regarding this error can be found here.

The Solution:

In my case, the fix was straightforward.

  1. Right-click the device on Device Manager, select Uninstall. Select not to remove the driver if prompted.
  2. Click Scan for hardware changes. Wait until the device is recognized and Windows reconfigures the drivers. It should take a couple of minutes and a few screen flickers but no reboot necessary.

That took care of it. Easy peasy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s